ALLES WAT JE MOET WETEN OVER DE LEVER
Leverenergie/Levermeridiaan. De term levermeridiaan is verbonden aan het leverorgaan. De traditionele Chinese geneeskunde maakt gebruik van de namen van organen om een patroon van gerelateerde fysieke en psychologische klachten te beschrijven. Als de leverenergie geblokkeerd is, dan bedoelen we hiermee de leverfunctie volgens de traditionele Chinese geneeskunde. Dit kan tot verwarring leiden als men denkt dat het over de fysieke lever gaat. Als men de lever laat controleren via een bloedonderzoek is er vaak nog niets aan de hand. In dit stuk zal ik proberen de verschillen tussen de westerse en oosterse leverfunctie te verduidelijken en zal ik een zeer voedzaam en licht verteerbaar recept van een leverondersteuningssoep met jullie delen.
FUNCTIE FYSIEKE LEVER
In de lever worden allerlei essentiële stoffen geproduceerd, zoals vetten en eiwitten. Daarnaast functioneert de lever als opslagplaats voor bloed en maakt de lever giftige stoffen zoals, medicijnen en alcohol onschadelijk. De lever speelt dus een belangrijke rol bij de energiehuishouding.
DE FUNCTIE VAN DE LEVER VOLGENS DE CHINESE GENEESKUNDE
De lever zorgt voor vrij stromen van de energie (qi).
Leverstagnatie leidt tot depressie, slapeloosheid, boosheid en/of frustratie.
De lever stuurt qi en bloed (xue) door het hele lichaam. Als dit niet goed functioneert, dan leidt dit tot spierkrampen, gevoelloosheid in de ledematen, wazig zicht of menstruele problemen.
De lever bewaart het bloed (xue), beheerst de pezen en is zichtbaar in de nagels. Disfunctie leidt tot in pees- en gewrichtsproblemen, knie pijn en/of brosse nagels.
Symptomen van stagnatie zijn nachtblindheid, droge, rode en/of geïrriteerde ogen.
Het gekoppelde orgaan is de galblaas.
OORZAKEN STAGNATIE LEVERENERGIE
Omdat de lever zelf geen energie produceert is er nooit sprake van leverenergie leegte. Wel is de leverenergie verantwoordelijk voor het goed laten doorstromen hiervan. Als dit niet gebeurt, ontstaat lever qi stagnatie en blokkade. Met name stress en onverwerkte of niet geuite emoties geven snel leverenergie (qi) stagnatie. Met name woede, boosheid, frustratie, verbittering en irritatie worden als oorzaak gezien.
BEWEGEN
Te weinig bewegen is misschien wel de grootste boosdoener. Door veel te bewegen kun je geblokkeerde energie weer in beweging krijgen. De stagnatie wordt dan in een vroeg stadium opgeheven, zodat klachten passend bij een lever qi stagnatie niet ontstaan. Ook is sporten en bewegen veelal een uitlaatklep voor een stuk stress of spanning, zodat er ook geen stagnatie door het niet uiten van emoties optreedt.
Alcohol, chemische medicatie, drugs en andere voor het lichaam giftige stoffen (suiker en koffie) verzwakken de lever.
SYMPTOMEN LEVERMERIDIAAN BLOKKADE
Klachten die horen bij een verminderde leverenergie zijn een opgezette buik, depressie, PMS (premenstrueel syndroom), menstruele problemen, gevoel van brok in de keel, bittere smaak in de mond, veel moeten zuchten, epilepsie, hoofdpijn, duizeligheid, pijnklachten, tinnitus (oorsuizen), spierkrampen, slapeloosheid, prikkelbaarheid, TIA en dreigend CVA.
LEVERENERGIE HERSTELLEN
Hier een opsomming van voedingsmiddelen die goed zijn voor de lever: havermout, roggebrood, cashewnoten, courgette, mungbonen, citroenen, limoenen en avocado’s. Afhankelijk van de oorzaak kunnen een gezondere voeding, meer bewegen, minder stress en het goed uiten van emoties aan het herstel van de lever bijdragen.
LEVERONDERSTEUNINGSSOEP
Deze soep is licht verteerbaar en erg voedzaam. Kies een variatie van groenten, zoals bijvoorbeeld: sperziebonen, wortel, courgette, broccoli, selderij, venkel, pastinaak, schorseneer, pompoen en/of zoete aardappel.
Ingrediënten:
- Twee koppen mungbonen
- Een mix van wortel, broccoli, courgette (of andere groenten zoals hierboven beschreven)
- Kruiden: komijnzaad, mosterdzaad, verse koriander, kurkuma, verse gember en asa foetida
- Kokosolie
- Himalaya zout
- Water (eventueel met een gistvrij bouillonblokje)
- Broccolikiemen
Als je alle ingrediënten hebt verzameld kun je verder met het maken van de soep:
- Mungbonen wellen volgens de verpakking en kook vervolgens de mungbonen.
- Snij de groenten en zoete aardappel in kleine stukjes en snij de verse gember, kurkuma en de koriander fijn.
- Verwarm de kokosolie in een soeppan en voeg de mosterd- en komijnzaadjes toe tot ze gaan springen.
- Voeg vervolgens wat water toe en dan de kurkuma gember en groenten, vul aan tot alles onder water staat en laat het geheel lekker gaar worden.
- Breng het op smaak met zout, koriander en asa foetida.
- Wanneer de groenten gaar zijn voeg je de mungbonen en/of de rijst toe.
- Pureer de soep met een staafmixer, is de soep te dik dan kun je eventueel wat water met een groentebouillon toevoegen.
- Doe de soep in een kom en garneer met wat broccolikiemen.
Eetsmakelijk! Nog een laatste tip: bij Pit-Pit kun je veel lekkere kruiden en bonen bestellen.