Wat is een burn-out en hoe kom je er vanaf?
Je bent volledig uitgeput en alles om je heen staat stil; een burn-out. Het kan een direct gevolg zijn van een te hoge werkdruk op je werk of school, maar het kan je ook besluipen als je al je energie steekt in het werk waar je van houdt. Een burn-out brengt vaak een hoop fysieke en mentale klachten met zich mee. Als er geen aandacht aan wordt besteed, kan een burn-out ervoor zorgen dat je niet meer goed kunt functioneren in het dagelijks leven. Maar wat is een burn-out nu precies? En belangrijker, hoe kom je er vanaf?
Wat is een burn-out?
Burn-out betekent in het Engels letterlijk ‘opgebrand’. Bij een burn-out zijn je fysieke en mentale energiereserves volledig opgebrand. Dit kan ontstaan na een lange periode waarin je constant wordt blootgesteld aan stressvolle situaties.
Meestal heeft een burn-out met werk te maken, maar dat is niet altijd het geval. Het kan ook ontstaan als je bijvoorbeeld een lange tijd hebt gezorgd voor een ziek familielid, geldzorgen hebt, of een persoon bent die geen ‘nee’ kan zeggen en constant over je grenzen heen gaat. Ook hoog sensitieve mensen lopen een grotere kans om een burn-out te krijgen. Zij zijn erg gevoelig voor prikkels, druk en stress en kunnen zich daar niet voor afsluiten. Een burn-out is een toestand van mentale en fysieke uitputting, die de vreugde uit je carrière, het dagelijks leven en je sociale leven kan wegnemen.
Je lichaam en geest zijn ‘op’ en zetten alles op slot. Je wordt door je lichaam gedwongen om in de rust stand te gaan. Het is vaak een hele frustrerende situatie want je wilt gewoon doorgaan, maar je kunt het niet. De weg naar herstel begint dan ook bij het herkennen en erkennen van je burn-out.
Fysieke klachten
- Extreme vermoeidheid
- Zwak immuunsysteem
- Regelmatig hoofdpijn of spierpijn
- Verandering in eetlust
- Slaapproblemen
Mentale klachten
- Verlies van motivatie
- Het gevoel van falen en onzekerheid
- Neerslachtig
- Brain fog – een gevoel van ‘mist’ in het hoofd
- Pessimistisch
- Geen behoefte aan sociale interactie
Het verschil tussen overspannen en een burn-out
Het grootste verschil tussen overspannen en een burn-out, is de mate van uitputting en de duur van het herstel. Je kan overspannen raken na een korte periode waarin je te veel hooi op je vork neemt of er teveel van je verwacht wordt. Vaak is een herstelperiode van 6 weken hierbij voldoende om weer in balans te komen.
Bij een burn-out is dat een heel ander verhaal. Een burn-out ontstaat wanneer iemand een lange tijd over zijn grenzen heen is gegaan en zelfs alle reserves heeft verbruikt. Er is sprake van totale uitputting. Je bent zelfs niet meer in staat om bijvoorbeeld simpele huishoudelijke taken uit te voeren of een stukje te gaan wandelen. Je kan geen prikkels meer verdragen en je zondert je het liefst af van de buitenwereld.
Het herstel duurt vaak ook veel langer. In de meeste gevallen meer dan een jaar. Voor een goed herstel is deskundige begeleiding essentieel, want het is meer dan alleen het oplossen van het probleem. Het is een complete verandering van je levensstijl. Je moet leren hoe je anders gaat denken en handelen, zodat je in de toekomst niet meer over je grenzen heen gaat.
Wat kun je doen tegen een burn-out?
Of je nu de waarschuwingssignalen van een dreigende burn-out herkent of het breekpunt al voorbij bent, ‘gewoon doorgaan’ is niet de oplossing. Dat zal alleen maar verdere emotionele en fysieke schade veroorzaken. Het kan op de lange termijn zelfs andere aandoeningen veroorzaken, zoals angststoornissen en depressie.
Door het herkennen en het erkennen van je burn-out kom je al een eind, maar dit is nog niet de oplossing. Dit is het moment om een pauze te nemen en een andere richting uit te gaan. De laatste stap is om ondersteuning te zoeken bij het reguleren van je stress en je nieuwe leven te gaan leiden op een manier die bij jou past.
Wat kan ik voor je betekenen?
Ik ben gespecialiseerd in het behandelen van mensen met stress en burn-out gerelateerde klachten. Door de juiste behandeling toe te passen en de voeding en leefwijze onder de loep te nemen, zorgen wij er samen voor dat lichaam en geest weer in balans komen. Een lichaam wat in balans is resulteert in meer energie, een hoger concentratievermogen, een goede weerstand en een betere mentale gezondheid.
Benieuwd naar de behandelingen die ik aanbied? Bekijk hier het overzicht